RSS
 

Lemoniada arbuzowa oraz lemoniada cytrynowo-ogórkowa

22 sie

Autorka dzisiejszego wpisu, Agnieszka Bryś to kobieta, która oprócz bycia zawodową mamą dwójki szkrabów, profesjonalnie zajmuje się swoim ogródkiem oraz dba o zdrowe nawyki żywieniowe  swojej Rodzinki.

Dziś zaprezentuje nam przepisy na wykonanie lemoniady. I choć te wielkie upały już ponoć za nami, to jeszcze lato w pełni i warto wykorzystać dostępne owoce i spróbować zaskoczyć swoich bliskich i przyjaciół fantastycznymi napojami orzeźwiającymi  ;)

Zapraszam do lektury Agnieszki ;)

Latem często zastanawiamy się czym poza woda ugasić pragnienie. Lemoniada jest prostym i szybkim do przygotowania napojem orzeźwiającym.Te dwie wersje przygotowałam specjalnie na urodziny córki. Impreza odbyła się pod chmurką. Na szczęście temperatura tego dnia nieco spadła ,a słońce schowało za chmurami więc było przyjemnie.Lemoniada jednak była dobrym pomysłem…Nawet recykling zastosowałam i zaserwowałam ja w słoikach po konfiturach.

Lemoniada arbuzowa

Jak wykonać lemoniadę arbuzową? Wystarczy połowę arbuza wydrążyć i pozbawić pestek jeśli ktoś nie lubi czarnych. W moim akurat były białe mało wyczuwalne więc je zostawiłam. Zalałam to  0,5 l zimnej przegotowanej wody i zblendowałam. Dodałam jeszcze wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka listków mięty. Rozważałam jeszcze dodanie odrobiny ksylitolu jako słodzika ale po połączeniu składników okazało się to zbędne. Arbuz był wyjątkowo słodki. Przed podaniem lemoniada studziła się ok. godziny w lodówce.Warto pamiętać żeby przy potężnych upałach nie serwować rozgrzanemu organizmowi szoku termicznego w sensie za mocno schłodzonych napojów, ponieważ organizm wykonuje wtedy podwójną prace i czerpie energię do podgrzania czy to zbyt zimnej potrawy czy napoju. Temperatura pokojowa jest zatem najkorzystniejsza dla tego, co pijemy.

 

arbuz

Lemoniada cytrynowo-ogórkowa

Do jej przygotowania potrzebne będzie: sok wyciśnięty z 10 cytryn, 3 male świeże ogórki ( obrałam je ze skóry, pokroiłam i zblendowałam. Następnie sok przecedziłam przez gazę,  dolałam ok 0,5 litra przegotowanej wody oraz 2 łyżki ksylitolu ( można pominąć jeśli nie zależy nam na słodkim smaku).Do dzbanka można dorzucić kilka plasterków cytryny lub limonki oraz listki mięty.

cytrynka

 

 

Agnieszka poleca również specjalny słoik do lemoniady ;)

 

słoik

 

Dziękuję Agnieszce, że podzieliła się z nami swoimi przepisami na pyszne lemoniady oraz pięknymi fotkami. Agnieszka uwielbia również bawić się w fotografa i świetnie Jej to wychodzi ;)

Korzystając z okazji napomknę, iż Agnieszka zgodziła się pisać dla pozytywnej cyklicznie, więc nieraz usłyszycie o Jej fantastycznych przepisach.

 

 

 
Komentarze (16)

Napisane przez w kategorii Myśli jogowe, Zdrowo żyć

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~zaniczka

    25 sierpnia 2015 o 09:15

    Przepisy super :) muszę wypróbować póki są jeszcze owoce i warzywa… :)

     
    • Marta

      25 sierpnia 2015 o 11:28

      Warto, póki jeszcze sezon trwa ;)

       
  2. ~Gabistworkowo

    25 sierpnia 2015 o 09:58

    Przepisy na pewno wykorzystam :) Szukałam już od dawna prostych przepisów na lemoniadę :) Słoik rewelacyjny, nie trzeba się martwić, że kawałki cytryny wpadną do szklanki – coś w sam raz dla mojej córki :)

     
    • Marta

      25 sierpnia 2015 o 11:29

      Agnieszka ma wiele fajnych przepisów, już niebawem następne ;) Zapraszamy

       
  3. ~Ania

    25 sierpnia 2015 o 11:16

    Lemoniada arbuzowa jest przepyszna! Jedyny problem to usuwanie pestek, ale dla tego smaku warto :)

     
    • Marta

      25 sierpnia 2015 o 11:31

      Masz rację, lemoniada arbuzowa jest wyśmienita ;)

       
  4. ~Ona Tu

    25 sierpnia 2015 o 13:02

    Lemoniada cytrynowo-ogórkowa? Zrobię ją jeszcze dzisiaj i wypróbuję po treningu cardio wieczornym :) Chętnie przeczytam kolejne przepisy na zamienniki do kupnych izotoników. Pozdrawiam!

     
    • Marta

      26 sierpnia 2015 o 07:51

      Daj znać, czy Ci smakowała ;) Pozdrawiam

       
  5. ~Olga

    25 sierpnia 2015 o 13:27

    Ależ tu u Ciebie pysznie! Dziękuję za te przepisy. Wypróbuję na pewno! Lemoniadę arbuzową zrobię jeszcze dzisiaj :)

     
    • Marta

      26 sierpnia 2015 o 07:53

      Dziękuję, staram się by oprócz mojej pasji, znalazło się na moim blogu wiele ciekawych przepisów i porad jak zdrowo żyć ;) A Agnieszka to specjalistka w dziedzinie fajnych przepisów ;)

       
  6. ~Katsunetka

    25 sierpnia 2015 o 23:13

    Lemoniadę arbuzowa jutro zrobię. bardzo lubię ten owoc i chętnie spróbuję go w innym wydaniu niż klasyczny.

     
    • Marta

      26 sierpnia 2015 o 07:54

      Spróbuj koniecznie i daj znać, jak Ci smakowała :) Bo naprawdę jest pyszna ;)

       
  7. ~Izabela

    27 sierpnia 2015 o 21:43

    Pycha… u mnie arbuzowa króluje codziennie od ok. 2 tygodni, ale nie dodaję wody w ogóle :) Po prostu miksuję arbuza z pestkami (bo pestki też są zdrowe) i jakoś później się ich nie czuje :)

     
    • Marta

      28 sierpnia 2015 o 07:52

      Ciekawe, warto spróbować ;)

       
  8. ~Natalia

    27 sierpnia 2015 o 22:57

    Mniam :-) Arbuzowa….

     
    • Marta

      28 sierpnia 2015 o 07:52

      Jest naprawdę pyszna, Agnieszka wie jak zachęcić do przebywania w kuchni ;)